Su Geçirmez Beton

Su geçirmez beton, çimento ve harç malzemelerine belirli maddelerin eklenmesi sonucu elde edilir. Bunun gerçekleştirilebilmesi için izlenebilecek bazı prosedürler vardır. Bu uygulamalar sayesinde, kullanılan materyallerin su geçirmez hale gelmesi sağlanır.

Su geçirmez beton iki farklı şekilde elde edilebilir. Bunlardan biri, mevcut beton malzemesinin su geçirmez hale getirilmesidir. Bir diğer metot ise, beton karışımını yaparken su geçirmez şekilde yapılandırmaktır.

Su Geçirmez Beton Nedir?

Standart beton karışımları tamamen su geçirmez değildir. Fakat suya karşı dayanımı oldukça yüksektir. Beton materyalden imal edilen yapılarda, uzun süreli ya da kalıcı bir şekilde su emilimi potansiyeli vardır. Betonun daha yüksek emilimi sağlayabilmesi için, üretim aşamasında doğru bir şekilde kurutulmuş ve sertleştirilmiş olması gerekir. Taze, nemli haliyle kullanılan beton, tamamen kurumuş ve sertleşmiş betona oranla, sudan çok daha fazla etkilenmektedir. Bu yüzden ev, ofis, bahçe ya da endüstriyel amaçlarla yapılan tüm yapılarda düzgün kurutulmuş betonların tercih edilmesi gerekmektedir.

İnşaat işlerine meraklı amatörlerin en çok çözüm aradıkları sorundan biri su sızdırma sorunudur. Web’de kısa bir araştırma yapıldığında “Yağmur suyunu sızdıran duvar nasıl tamir edilir?” ya da “Beton duvardan su sızıyor” gibi aramaların ne kadar sık yapıldığını görebilirsiniz.

Yağmur Suyunu Sızdıran Duvar Nasıl Tamir Edilir?

Çimento, beton karışımının elde edilmesinde kullanılır. Buna ek olarak kum, çakıl ya da kırma taşlar eklenir. Betonun su geçirmez hale gelmesini istiyorsanız, bu karışıma ek olarak bazı katkı maddelerini kullanmanız gerekir. Hatta su geçirmez çimento dahi bulabilirsiniz. Bu malzemeleri kullandığınızda önemli bir avantaj elde edebilirsiniz. Karışımın içerisine dökülen ilaveler, agregaların tamamına yapışır ve su geçirmez özelliğin betonun geneline yayılmasını sağlar.

Bu ürünlerin dezavantajları da mevcuttur. Bu ürünler kullanıldığında betonun yüzeyinde gözeneklerin oluştuğu gözlenir. Bu gözeneklerde mikro organizmalar ortaya çıkabilir ve betona zarar verecek oluşumlar meydana gelebilir.

Kesin Çözüm

Yeni bir projeye başlarken ya da mevcut duvarı su geçirmez hale getirirken sızdırmazlığı sağlamanın başka yolları da vardır. Beton malzemeyle oluşturulan yapıların mikroskobik seviyede pürüzlü bir yapısı vardır. Bu yapı, betonun her geçen gün daha çok yıpranmasına sebep olur. Betonun mühürlenmesi işlemi sayesinde hem yapının zaman içerisinde yıpranması engellenir hem de su sızdırmazlığı sağlanır. Silisleşme olarak ifade edilen süreç sonrasında, katkı maddeleri betonun tamamına nüfuz eder ve tüm sıvılara karşı mukavemeti arttırır. Yosunların, likenlerin ve alglerin oluşmasını engeller.

Silisleşme yöntemiyle elde edilen su geçirmez beton,

  • Endüstriyel amaçlarla,
  • Atölyelerde,
  • Park alanlarında,
  • Depolarda,
  • Yeraltı yapılarında,
  • İş yerlerinde güvenle kullanılabilir.

Su Sızdırmazlık Seviyeleri

  1. Tamamen kuru olması gereken mekanlar (evler, arşivler)
  2. Kuru ya da az nemli olabilen mekanlar (nemli ortamda zarar gören ürünlerin saklandığı depolar, kazan daireleri)
  3. Nemli olabilen mekanlar (kısa süreli kullanım amacıyla yapılmış ortamlar)
  4. Nemli ya da ıslak olabilen mekanlar (otobüs duraklar gibi basit barınaklar)

Briket Fiyatları