Su Geçirgen Kaldırım Taşları

Su geçirgen kaldırım taşları, aynı zamanda kenetlenen kaldırım taşı olarak da bilinen kaldırım taşlarının farklı bir versiyonudur. Esas amacı, yüzeye akan suyun (yağmur suyu vb.) taşın altındaki toprağa ya da çime yönlendirilmesini sağlamaktır. Bunun için kaldırım taşlarının altına taş ya da çeşitli agregalardan oluşan bir katman daha serilir.

Su geçirgen kaldırım taşları yağmur suyunu toplayan ve yeniden kullanılmasını sağlayan bir sistem olarak da düşünülebilir. Gözenekli yapısı, suyun döşenen malzemeye sızmasına izin verir.

Su Geçirgen Kaldırım Taşları Türleri

Su geçirgen kaldırım taşları, başlarda suyun alt tabakaya geçmesini sağlayacak biçimde boşluklu beton yapılar olarak tasarlanmıştır. Hem dekoratif amaçlı hem de suyun birikmesini önleyici kullanımlara imkan sağlayan bu tasarım, zamanla farklı şekillerde de üretilmeye başlanmıştır. Asfalt ya da çim taşı yerine çok daha geçirgen olabilen başka şekillerde de karşımıza çıkmaktadır.

  • Geçirgen beton: Taş oranı daha yüksek olan ve alt kısmına kum ya da agrega döşenmeyen beton, bilinen beton kaplamalara göre çok daha fazla gözeneğe sahiptir. Geleneksel betona göre daha pürüzlü bir yapıya sahiptir fakat su emilimi daha yüksektir. Bu tarz kaldırım taşlarının su tahliye kapasitesi sınırlıdır.
  • Çim taşlar: Su geçirgen beton kaldırım taşlarıysa, ortalarında standart boşluklar olan taşlardır. Bu boşluklar suyun birikmemesi ve zemine gönderilmesi için kullanılır. Burada geçirgen olan beton değildir. Genellikle küçük konutların garaj yolları için su geçirgen kaldırım taşları kullanılır. Daha ayrıntılı bilgi için daha önce yazmış olduğumuz “Çim Taşı Nedir?” yazımızı inceleyebilirsiniz.
  • Gözenekli asfalt: Geleneksel asfalt da geleneksel beton gibi gözenekli bir yapıya sahip değildir. Uygulanması sırasında farklı işlemler gerçekleştirilerek geçirgen olması sağlanır.

Faydaları Nelerdir?

Bu ürünlerin faydalarını birkaç farklı kategori üzerinden değerlendirmek gerekmektedir.

Bina sahipleri için faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Çim alanların üzerine döşeyerek suyu geri dönüştürme olanağı sağlar.
  • Kurak alanlarda ya da bitkilerin büyümesi için yeterli yağışın olmadığı ortamlarda erozyonu azaltmaya destek verir.
  • Suyun birikmesiyle kendine uygun ortam bulabilecek olan sivri sineklerin çoğalmasını önler.
  • Taşıt yolları için kullanıldığında buzlanmaya izin vermez.

Genel faydaları ise şunlardır:

  • Yeraltı su kaynaklarının arttırılması için imkan sağlar.
  • Yağmur suyunun doğal akışına izin verir. Böylece ekosisteme daha az müdahale edilmiş olur.
  • Yağmur suyunun filtrelenmesine yardımcı olur.

Diğer Kaldırım Sistemlerine Göre Farkları

Dayanıklılık, uygun maliyet ve çevreci özellikleri bir araya getirmektedir. Çeşitli peyzaj işlemleri, bahçe dekorasyon projeleri, yürüyüş yolları gibi pek çok alan için ideal çözümler sunar. GlobMAC briket ve beton blok makineleri kullanarak ihtiyacınız olan ebatlarda çim ve kaldırım taşı imalatını güvenle yapabilirsiniz.