Çim taşı nedir? Çevre hassasiyeti maksimum olan alanlarda zeminin sert, erozyondan izole, güçlü bir zırhla kaplı hâle gelmesini sağlayan bir yapı elemanıdır. Herhangi bir yere güvenli erişim imkânı veren yollarda kullanılmasının yanı sıra park yerlerinde de sıkça tercih edilir.
Modern dünya ile gelişen çevre bilinci; peyzaj teması tasarlanacak olan herhangi bir bölge için çim taşını, mimarlar/mühendisler/planlamacılar tarafından sıkça tercih edilir bir öge hâline getirmiştir.
Çim Taşı Özellikleri
İlgi çekici adı dolayısıyla “Çim taşı nedir?” sorusu sıklıkla gündeme gelir. Aslında merak edilen çim taşının özellikleridir. GLOBMAC makinalarının farklı kalıplarından elde edilmiş taşlar fonksiyonellik açısından zengindir.
Çimlerdeki doğal güzelliğin yanı sıra ve çim taşı betonunun yüksek dayanımı da kurgulanacak peyzaj teması için mükemmel bir birliktelik sağlar. Garaj, park veya yeşillik istenilen herhangi bir alan, çim taşı kullanımı için idealdir.
Çim Taşı Avantajları
- Çim taşı döşendiği yüzeyle doğal bir bütünlük sağladığı için kenarlık veya bordür gerektirmez.
- Yapısıyla hidrostatik basıncın serbest kalmasını sağlar.
- Dik yamaçlarda kullanılırsa ot kolonizasyonunu önlemeye yardımcı beton bloklar içerebilir.
- Orijinal toprağa oranla %90’a kadar drenaj imkânı verir; doğal zemin koşullarını, yerel eko sistemi korumaya yardımcı olur.
- Yenilenebilir enerji planının bir parçası olarak yeraltı sularının yeniden kullanımına yardımcıdır. Yağmur suyu biriktirme imkânı sağlaması açısından da yer üstü zemin için doğal bir filtre görevi üstlenir.
- Çim taşı kurulumu, eğer iklim bakımından kurak bir bölgede kullanılacaksa sistemde entegre edilebilir bir sulama mekanizması yer alabilir.
- Geri dönüştürülebilir malzeme içeriğiyle çevre dostudur.
Çim taşı nerelerde kullanılır?
- Araç park yerleri
- Ulaşım yolları
- Yangın ve acil ulaşım
- Otoyol kenarları
- Sürdürülebilir kent drenaj sistemleri
- Helikopter pistleri ve askerî tesisler
- Drenaj kanalları