Ponza taşı, çimento agregası ile birlikte etkileyici izolasyon özelliklerine sahip benzersiz bir yapı malzemesi oluşturmak için yenilikçi bir inşaat konseptidir. Ponza ile oluşturulmuş çimento karışımı kalıplara standart olarak 18-24 inç kalınlığında dökülerek elde edilir. Genellikle de blokların ısıl performansını daha da yukarı taşımak için yüksek kaliteli bir sıva ile kaplanır. Bu yüzden bir yapı malzemesi olan ponza blokları, üstün ses yalıtımı imkânı ve yüksek yangın dayanımı performansı sunar.
Ponza taşı, üzerinde çalışılması en kolay yapı elemanlarından biridir. Kullanıldığı yapılarda çok farklı şekil ve ebatlarda, estetik beklentileri de karşılayarak çeşitli mimari ifadeler elde etme şansı verir. Ponza taşı içerikli beton bloklar; yapı zeminlerinde, istinat duvarları yapımında ya da diğer genel kullanımlarda sıradan betonların yerine kullanılmaz. Aksine hâlihazırda kullanılan beton içeriğine katılarak, kurulacak yapı sisteminin yüksek yalıtımlı ve ekonomik olmasına katkıda bulunur.
Ponza Blok
Yalıtım, inşaat sektörü için en önemli işlemlerden biridir. Birçok inşaat firmaları, yalıtım konusunda farklı materyaller kullanmaktadır. Günümüzde son zamanlarda ses ve ısı yalıtımı için ponza blokları tercih edilmektedir. Ham maddesi ponza taşı olan bu blokların kütlesi düşük ve dayanıklı bir malzemedir. Günümüzde ponza bloklarına bims de denmektedir.
Ponza taşlarından elde edilen bu blokların ham maddesi, volkanizma sonucu oluşmuş doğal malzemelerdir. Dayanıklı ve kütlesinin hafif olmasından dolayı yapılar için sıkça tercih edilmektedir. Dayanıklı yapısıyla dışarıdan gelen tepkilere başarılı bir şekilde cevap vermektedir. Sağlam yapısı sayesinde depreme dayanıklı malzemeler olarak bilinmektedir. Deprem çoğu yapı malzemelerine zarar vermektedir. Fakat uygulanan test sonuçları doğrultusunda ponza taşlarından oluşan bloklar, diğer malzemelere göre daha dayanıklı olduğu anlaşılmıştır. Diğer maddelere göre daha dayanıklı olmasının en büyük sebebi elastik yapıya sahip olmasından kaynaklanır.
Ponza blokları ayrıca yangına karşıda dayanıklılık göstermektedir. Kullanılan ham maddeler yüksek sıcaklığa kadar tepkime göstermemektedir. Erime sıcaklığının derecesi diğer yapı elemanlarının üstündedir. Bu nedenden dolayı yapıların içlerinde yangına dayanıklı ve erime sıcaklığı yüksek olan ponza blokları kullanılmaktadır. Bir diğer özelliği ise nemden kaynaklanan su giriş ve çıkışını engelleyecek yapıya sahip olmasıdır. Bünyesinde yüksek miktarda su buharı tutabilmesiyle birlikte nem ve rutubet konusunda iç cephede sağlıklı bir ortam oluşturur. Ponza blokları bu nedenden dolayı sağlıklı ve dayanıklı malzemelerdir.
Ponza Taşı Nasıl Üretilir?
Ponza taşları genellikle camsı volkanik kayaların çok gözenekli bir şeklidir. Volkanik patlamalarda, erimiş endojen (içten püsküren) kayalar önce yüksek bir gaz yoğunluğuna maruz kalır. Daha sonra da hafif, süngerimsi parçacıklar olarak volkandan dışarı fırlar. Soğuyarak son hâllerini almaya başlayan bu hafif taşlar zamanla etrafta birikir ve mükemmel yapılı bir inşaat malzemesi olarak doğadaki yerini alır. Ponza taşının özellikleri;
- Çok hafiftir.
- Sağlamdır.
- Olumsuz hava koşullarına karşı dayanıklıdır.
- İnşaatta üzerinde çalışılması kolay bir taştır.
- Ses yalıtımı sağlar.
- Isı yalıtımı sağlar.
- İç ve dış mekânlar arası sıcaklık dengeleyicidir.
olarak bilinmektedir. İnşaat sektörüne büyük avantajlar sunan ponza taşından elde edilen ponza blokları, maliyet açısından büyük tasarruflar sağlar. Diğer yapı malzemelerine göre oldukça dayanıklı olan bu bloklar, yapı denetimleri sırasında başarılı sonuçlar sunmaktadır.
Ponza/Bims Üretim Tesisleri
Ponza blok ya da diğer bir adıyla bims blok üretmek için makinalara ve tesislere gerek duyulur. Üretilecek olan ponza bloklarının miktarına ve üretim hızlarına göre makine seçimleri yapılmaktadır. Piyasa içerisinde şu an itibari ile alternatif modeller bulmakla birlikte GLOBMAC tarafından üretilen Pars serisi makinaları sizlere sunmaktadır. Performansı yüksek ve kaliteli makinalar ile sektörün başarılı firmalarından birisi olmuştur. Ponza blok üretimi için;
- PARS 12 Blok Üretim Tesisleri
- PARS 18 Blok Üretim Tesisleri
olarak sizlere sunulmaktadır.
“Pars 12 Blok Üretim Tesisi”
- Çalışma sistemi: tam otomatiktir.
- Makine üretim kapasitesi: ortalama 180-190 palet/Saat’tir.
- Makine ağırlığı: 17 ton ’dur.
- Pompa gücü: 52 kW’tır.
- Montajı kolaydır.
- Çalıştırması ve bakımları kolaydır.
- Pnömatik ve hidrolik pistonlara sahiptir.
- Yüksek kapasitede ve verimli bir şekilde çalışır.
- Yatırım ve işletme maliyetleri düşüktür.
- Uzun ömürlü çalışma imkânı sağlamaktadır.
- Acil durumlarda güvenilir sisteme sahiptir.
“Pars 18 Blok Üretim Tesisi”
- Çalışma sistemi: tam otomatiktir.
- Makine üretim kapasitesi: ortalama 180-190 palet/Saat’tir.
- Makine ağırlığı: 20 ton ’dur.
- Pompa gücü: 66 kW’tır.
- Montajı kolaydır.
- Çalıştırma ve bakımı kolaydır.
- Pnömatik ve hidrolik pistonlara sahiptir.
- Yüksek kapasite ve verimli bir şekilde çalışır.
- Yatırım ve işletme maliyetleri düşüktür.
- Uzun ömürlü çalışma imkânı sağlamaktadır.
- Acil durumlarda güvenilir sisteme sahiptir.
Beton Blok Üretim Tesisi Fiyatları
Beton blok üretim tesisleri, farklı üretim kapasitelerine sahiptir. Eski üretimlerde genellikle otomatik kullanım seçeneği bulunmamaktadır. Fakat son teknolojiyle üretilen blok makinalarında otomatik olarak üretim yapma özelliği geliştirilmiştir. İhtiyaç duyduğunuz tüm briket ve beton parke makinası modelleri GLOBMAC tarafından sağlanmaktadır. Model ve fiyat listesini öğrenmek için iletişim adreslerinden bizlere ulaşabilirsiniz.