Mermer taşı dünyanın çoğu ülkesinin dağlık bölgelerinde bulunan metamorfik bir kayadır. Genellikle Hindistan, Çin, İtalya, Türkiye ve İspanya’da taş ocaklarından elde edilen mermer taşı dünya çapında kullanım hacmi en fazla olan taştır. Estetikliği ve zarafeti nedeniyle mermer tezgâh, zemin, fuaye, şömine kaplaması, ocak ve duvar yapımında yaygın olarak tercih edilir.
İnşasında kullanılan alana sofistike bir görünüm katan mermer taşları; doğal görünümü, mühendisliğe elverişli yapısı ve bakım kolaylığı ile yaygın olarak kullanılan bir yapı malzemesidir. Birçok mermer ıslak ya da nemli yapıya sahip zeminlere uygulamaya çok elverişlidir.
Mermer Taşı Kimyasal Yapısı
Kalsit kristali, gerçek mermerlerin yapısında bulunan bir öz maddedir. Kalsit kristali, mutfak ve bar ortamlarında yaygın olarak kullanılır. Ancak hafif asitlere karşı oldukça hassas bir yapıdadır ve kullanılacak alan için tercih edilirken bu koşullar dikkate alınmalıdır. Ayrıca asit yağmurları ve diğer aşındırıcı ihtimaller de mermer taşı kullanılan alan için göz önüne alınmalıdır. Bu yüzden dış mekânlarda mermer tercih edilen yapılar genellikle beyaz mermer kullanımı ile sınırlandırılmıştır.
Mermerin Fiziksel Özellikleri
Mermer yüzlerce fit kalınlığında ve coğrafi olarak geniş alanlara yayılabilen büyük kayaçlardan elde edilir. Birim yılda milyonlarca tonluk mermer taşı üreten maden ve taş ocakları üretim sürecinin en önemli aşamasını teşkil ederler. Fakat mermerin çeşitli ebat, renk ve koşullarda şekillendirilmesi mermer kesme makinası ya da mermer taşı makinası ile gerçekleştirilir. Bunların yanı sıra iki kategori hâlinde bahsedilebilecek mermerin diğer özellikleri ise şöyledir:
- Renk:Mermer genellikle açık renkli bir kayaçtır. Bulanıklığı yoğun olmayan bir kireçtaşını yapısında barındıran mermerler beyaz renkli olacaklardır. Kil mineralleri, demir oksitler veya bitümlü materyal gibi yabancı maddeleri içeren mermerler ise mavimsi, gri, pembe, sarı veya siyah renkte olabilir.
- Asit Reaksiyonu: Kalsiyum karbonattan oluşan mermer, en etkili asit nötralizasyon malzemelerinden biridir. Mermer genellikle ezilir ve akarsularda, göllerde ve topraklarda asit nötralizasyonu için kullanılır.
Mermer Kullanım Alanları
Mermerlerin çoğu öğütülmüş taş veya blok taşların kırılması ile içeriklendirilir. Kırma taşlar karayolu, demiryolu, bina temelleri ve diğer bazı inşaat türlerinde agrega olarak kullanılır. Kalıp mermerler belirli boyutlar ve parçalar hâlinde kesilen mermerlerden elde edilir. Bunlar da anıtlar, binalar, heykeller, kaldırımlar ve daha birçok projede kullanılır.