Kablo Taşı

Kablo Taşı

Kablo taşı genellikle bims bloklar kullanılarak üretilen ve yer altı kablolarını korumak amacıyla kullanılan bir üründür. İhtiyaçlara göre özelleştirilebilen kullanım biçimleri olsa da çoğunlukla 20x40x5 cm kalınlığında imal edilmektedir.

Kablo taşı fiyatları taşın üretiminde kullanılan malzemeye, ürünün boyutuna ve malzeme kalitesine göre değişebilmektedir. Ancak bu ürünü satın almak yerine bizzat seri üretimini gerçekleştirerek kullanmak ve satmak da mümkündür. Böylece hem kendi ihtiyaçlarınızı karşılayabilir hem de satışını gerçekleştirerek belli bir süre içerisinde önemli kârlar sağlayabilirsiniz. GLOBMAC yapımı Pars serisi makineler; bims, briket ve beton blok üretimlerini son derece hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Ayrıca tam otomatik makinelerde insan iş gücüne ihtiyaç duyulmamaktadır.

Kablo taşları, üretildikleri malzemeden ötürü bims kablo taşı ya da bims tuğla gibi isimlerle de anılmaktadır. Peki bu ürünler toprak altından geçen kabloları nasıl koruyor? Bölgede iş makineleri aracılığıyla ya da el yordamıyla bir kazı gerçekleştirildiğinde kablolardan önce kablo taşlarına denk gelinmektedir. Böylece oradan kablo geçtiği anlaşılmakta ve kablo zarar görmeden işlem tamamlanmaktadır.

Elektrik, telefon veya fiber optik bağlantı kabloları, bu taşlar sayesinde etkili bir şekilde korunabilmektedir. Aksi takdirde bu hizmetlerde kesilmeler meydana geleceğinden kablo taşları son derece önemli bir materyal konumundadır. Kablo taşlarının üretildiği malzemeler hem elektrik akımına karşı dayanıklıdır hem de kablolara zarar vermemektedir.

Üretimler ISO 9001-2015 sisteminde, TS-EN 771/3 ve CE standartlarına uygun olarak gerçekleştirilebilmektedir. Kablo muhafazası konusunda TEDAŞ’ın duyurduğu belli standartlar da bulunmaktadır. Buna göre elektrik kablosu bims veya betondan üretilen malzemelerle korunmalıdır.

Kablo Taşı
Kablo Taşı Fiyatları Hakkında Bilgi Almak İçin

Kablo İşaret Taşı

Kablo taşları, bölgeden geçen kabloları göstermek için kullanıldığından kablo işaret taşı adıyla da bilinmektedir. Mühendisler arasında ise genellikle yer altı kablo tuğlası ismiyle anılmaktadır. Kablo muhafazasında kullanılan bims tuğla gibi doğal materyallerin elektrik direnci oldukça yüksektir.

Yer altı kablo taşlarının kullanım sayısı, metreküp başına 5 veya 10 adet olacak şekilde önerilmektedir. Taşların uygulanması gayet kolay bir işlemdir. Herhangi bir kişi basitçe bu ürünleri kablo geçen zeminin üzerine yerleştirebilmektedir. Peki bims tuğla özellikleri nelerdir?

Kablodan geçen akımdan etkilenmez.

Kolayca ısınmaz ve yanmaz.

Depreme karşı dayanıklıdır.

Ekonomiktir ve çevre dostudur.

Hafif bir malzemedir.

Yer altından geçen kablolar doğrudan toprağa döşenmez, çünkü bu şekilde yerleştirilen kablolar kısa ömürlü olur. Toprakta bulunan kimyasal maddeler kabloya zarar verebilir. Bu nedenle döşeme sırasında bims plaka veya tuğla gibi izolasyon malzemelerinin kullanılması gerekmektedir. Bims malzeme, daha geniş olması sebebiyle tuğladan çok daha fazla tercih edilmektedir. Ayrıca uygulama sırasında zamandan tasarruf da sağlanmaktadır. Bims fiyatları bütçe dostu olmasıyla bilinmektedir.

Kablo Plaka Taşı

Yer altı kablolarının korunmasında son derece önemli olan taşlar arasında bazı farklar bulunmaktadır. Mesela bims malzemenin, tuğlalardan daha ekonomik olduğunu ve daha sık tercih edildiğini söylemiştik. Bims kablo taşlarını metreküp başına 5 adet kullanmak yeterliyken kablo tuğlası için 10 adet olması tavsiye edilmektedir. Geçmiş dönemlerde ise kablo muhafazası amacıyla daha çok beton malzeme kullanılmaktaydı. Geçmişte çimento fiyatlarının uygun olmasının da bu hususta etkisi büyüktür.

Kablo Taşı

“Yer Altına Kablo Döşeme”

Yer altına kablo döşeme işlemi nasıl yapılır? Yer altı kabloları, tabanı sağlam ve taşsız zeminlere döşenmektedir. Kablo, kumun üzerine sağ veya sol tarafa doğru kıvrımlar oluşturacak şekilde yerleştirilmektedir. Döşenen kablonun üzerine yeniden, yaklaşık 10 cm kalınlığında elenmiş kum eklenir. Bu kum katmanı, kablonun soğumasını sağlar.

Kablo yerleştirme sırasında burulma, sıyrılma ya da gerilme gibi istenmeyen durumların oluşmamasına dikkat gösterilir. Kabloya eklenen kumun üzerine veya aynı kanalda yan yana döşenen AG (alçak gerilim) ve OG (orta gerilim) kabloları arasına, koruyucu elemanların ilave edilmesi gerekmektedir. Bu sayede kazı yapan işçiler orada kablo olduğunu önceden fark edecektir.

Koruyucu taşın yaklaşık 30 cm üzerine, en az 10 cm genişliğinde bir uyarı şeridi konulması gerekmektedir. AG ve OG kablolarının üst üste yerleştirilmesi işleminde OG kablosu altta, AG kablosu ise üstte yer almalıdır.

Kablo Tuğlası Fiyatları

Kablo taşı fiyatları ya da başka bir deyişle yer altı kablo tuğlası fiyatları belli birkaç kriterden etkilenmektedir;

Verilen sipariş sayısı: toptan alımlarda indirimler uygulanabilir.

Malzemenin ölçüleri/boyutu.

Teslimat ve nakliye giderleri.

Taşın üretiminde kullanılan malzemenin niteliği.

Bir üretim tesisi hem kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek hem de satış yaparak farklı işletmelerin de gereksinimlerini karşılayacak ölçüde malzeme üretimini gerçekleştirebilir. Bunun için yüksek üretim kapasitelerine sahip makinelerin kullanılması gerekmektedir.

GLOBMAC’in dünyaya sunduğu yenilikçi teknoloji, Pars serisi makinelerde kendisini göstermektedir. Pars 12 ve Pars 18 modelleri, sahip oldukları donanımlar sayesinde adeta tek başlarına bir üretim tesisi gibi çalışmaktadır. Ürünler tam otomatik şekilde çalıştırılabilmektedir. Böylece insan gücüne ihtiyaç da kalmamaktadır.

GLOBMAC, ürünlerini müşterilerden gelen taleplere göre tasarlamaktadır. Örnek vermek gerekirse Pars 18 ile 8 saatlik bir mesai içerisinde 20 binden fazla bims, briket veya beton blok üretilebilmektedir. Makinelerimizin donanımında dahili olarak yer alan ısıtma ve soğutma sistemleri sayesinde, cihazların ısısı tam olması gerektiği limitlerde tutulmaktadır.

Kablo Taşı Fiyatları Hakkında Bilgi Almak İçin

Kablo Muhafaza Taşının Önemi

Teknolojik ilerlemelerle birlikte gelişme gösteren ağ sistemlerinin alt yapı temelini kablolar oluşturmaktadır. ADSL, VDSL ve en sonunda fiber optik adı verilen teknolojiyle sağlanan internet, evlerimize ve iş yerlerimize kablolar aracılığıyla taşınmaktadır. Mobil internet ise baz istasyonları ve çeşitli uydu teknolojileri aracılığıyla sağlanabilmektedir.

Bir alt yapı sistem elemanı olan kabloların korunmaması halinde elektrik ve internet kesintileri kaçınılmaz olur. Ayrıca kabloların onarılması için de insan iş gücüne ve hasarın oranına göre yeni kablo malzemesine ihtiyaç duyulacaktır. Kablo koruma taşları, bu kabloları etkili bir şekilde muhafaza edebilmektedir. Böylece kabloların ortalama kullanım ömrü de uzamaktadır. Kablo taşları aynı zamanda kablonun donma riskini de önemli düzeyde azaltmaktadır.

Bimsten üretilen kablo muhafaza taşları; tuğla, kılavuz veya plaka formunda olabilmektedir. Bims, halk arasında pek çok kişinin bir şekilde duyduğu bir malzemedir. Ponza taşı, sünger taşı ya da topuk taşı gibi çok sayıda isimlendirmeye sahiptir.