Blok Parke

Blok parke inşaat sektörünün son yirmi beş yıl içerisinde giderek büyüyen bir alanıdır. Şehir planlama, mimari, peyzaj gibi alanların tamamı için pek çok olanak sunduğu için de potansiyeli oldukça yüksektir. Bu yazımızda farklı kaldırım taşı türlerini ve bu seçeneklerin kendine has avantajlarını inceleyeceğiz.

Blok parke, özellikle özel mülklerin garaj yollarında sıklıkla rastlanan bir yapı malzemesidir. Temelde, büyük ebatlı beton blokların çok daha küçük versiyonları olarak görülebilirler.

Neden Blok Parke Kullanılmalı?

Blok parke kil, beton ve agrega olarak ifade edilen doğal taşların kullanılmasıyla imal edilebilirler. İnşaat endüstrisinde, genelde dış kaplama amacıyla kullanılırlar. Antik dönemden günümüze kadar hem estetik çekiciliği hem de kolaylığı sebebiyle tercih sebebi olmuşlardır.

  • Bilimsel araştırmalar, blok parkelerin her türlü ağırlığı absorbe edebildiği ve daha güvenli bir ortam oluşturduğunu kanıtlamıştır.
  • Çok kolay uygulanabilirler ve fazla bakım gerektirmezler. Bloklarda herhangi bir hasar söz konusu olduğunda sadece hasarlı olan kısımların değiştirilmesi yeterlidir.
  • İmalatında kullanılan malzemeler kolay bulunabilir ve uygun maliyetlidir.
  • Çok farklı tasarım ve ebat seçenekleriyle her ortama kolayca uyum sağlayabilen yapı elemanlarıdır.

Farklı özelliklere sahip olan blok parke türleri hakkında da biraz detay verelim.

Blok Parke Türleri

1. Kil Tuğla Blok Parkeler

Fırınlarda pişirilerek imal edilen kil tuğlalar, çok eski yıllardan beri kullanılagelen döşeme elemanlarıdır. Bu ürünlerin standart boyutları piyasada kolaylıkla bulunabilir.

Bu boyutlar şöyledir:

  • 60 x 60 mm – Arnavut kaldırım
  • 150 x 150 mm – Kaldırım taşı
  • 300 x 300 mm – Karo taşları

Bu standart ebatlarında dışında, başka ebatlarda da bulabilmek ya da imal edebilmek mümkündür.

2. Doğal Taş Blok Parkeler

Doğal taşlar son dönemlerde, eskiye nazaran piyasada daha kolay bulunabilen malzemeler haline geldi. Dağıtım olanaklarının artmasıyla birlikte maliyetinde azalma meydana gelmiş olsa da bu taşların kullanıma hazır hale getirilmesi ekstra maliyete sebep olduğu için diğer parke türlerine göre daha pahalıdır.

Granit, kumtaşı, silisli taşlar gibi pek çok doğal taşlar, taş ocaklarından çıkartılmakta ve taşın kendine has görüntüsü doğal bir ortam yaratmak adına kullanılmaktadır.

3. Beton Blok Parkeler

Çimento karışımlı beton bloklar farklı renklerde, standart dışı şekillerde ve istenilen ebatlarda imal edilebilme seçenekleri sunar. Beton parkeler sayesinde ister kil tuğla görünümlü ister doğal taş görünümlü bloklar yapabilmek mümkündür.

Standart beton parkelerin uzunlukları 200 mm, genişliği 100 mm ve duruma göre derinliği 50 mm – 100 mm arasındadır. Ayrıca farklı beton parke ebatları ile üretim yapmak da mümkündür.

Beton Blok Parke Avantajları

  • Beton blok parkelerin mukavemeti ileri seviyedir. Sadece basınca karşı değil kimyasal maddelere karşı da dayanıklıdır.
  • Pek çok uygulama alanı vardır. Endüstriyel alanlar, konteyner alanları, havaalanları gibi çabuk yıpranmaya elverişli ortamlarda bile olumlu sonuçlar verirler.
  • Yıpranmış ve eskimiş alanların yenilenmesi için kullanılabilirler. Bu durum eski döşemenin temel olarak kullanılabilmesine olanak sağlar.

Satılık Beton Blok Makinesi