Beton Blok Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda “Beton blok nasıl yapılır?” sorusunun cevabını vereceğiz. Beton blok yapımı, hobi amaçlı kullanılacaksa ya da küçük tadilatlar içinse elde gerçekleştirilebilir. Endüstriyel amaçlar için kullanılacaksa blok yapım makineleri aracılığıyla imal edilen bloklar tercih edilmelidir.

Peki, beton blok nasıl yapılır? Beton blokların farklı türleri vardır. Bu türlerin hepsinin yapımında farklı materyaller kullanılır ve farklı üretim süreçleri takip edilir. Beton blokların yapımında kullanılan ortak materyalse çimentodur. Çimentoya su, kum ve çakıl karıştırılır. Fakat bu beton karışımını genel inşaat işleri için kullanılan beton karışımıyla aynı değerlendirmemek gerekmektedir. Çünkü beton blok karışımlarında, diğer beton karışımlarına nazaran daha fazla kum, daha düşük çakıl ve su kullanılır.

Beton Blok Nasıl Yapılır? Hangi Süreç İzlenir?

Beton blok yapımında kum ve çakıl yerine granül kömür veya cüruf da kullanılabilir. Bu durumda ortaya çıkan bloklara cüruf bloğu adı verilir. Tipik bir beton bloğun ortalama ağırlığı 17.2 – 19.5 kg arasındayken cüruf bloğunun ağırlığı 11.8 – 15.0 kg arasında olmaktadır.

Bir diğer blok türü ise hafif beton bloklardır. Bunlarda da kum ve çakıl yerine genişletilmiş kil kullanılır. Bu blokların ortalama ağırlığı ise 10.0 – 12.7 kg olmaktadır. Fazla yük taşımayan duvarlar için bu bloklar kullanılır. Ponza ile de hafif beton blok yapılabilir.

Beton blok yapımı sırasında temel maddelere ek olarak bazı kimyasallar da eklenebilir. Bu kimyasalların amacı, bloğun mukavemetini arttırmaktır. Ayrıca, renklendirme amaçlı da boya pigmentleri eklenebilir.

Beton blok nasıl yapılır?” sorusunun cevabı şu aşamalarla açıklanabilir:

  • Karıştırma
  • Kalıba dökme
  • Kürleme
  • Küpleme
  • Kalite kontrol

Karıştırma

  1. Kullanılacak materyaller (kum, çakıl ve çimento), tartılarak gerekli miktarda bulunduğundan emin olunur.
  2. Kuru malzemeler bir miksere aktarılır ve karıştırılır. Bu işlem, bamburlu karıştırıcı ya da tava mikseriyle yapılabilir.
  3. Kuru malzemeler iyice karıştırıldıktan sonra miksere su ilavesi yapılır. İmalathane sıcak bir bölgedeyse suyun sıcaklığı özenle ayarlanmalıdır. Bu aşamada renklendiriciler ve kimyasallar eklenebilir. Yaklaşık 10 dakika kadar karıştırma işlemi devam eder.

Kalıba Dökme

  1. Karıştırma işlemi bittikten sonra konveyöre dökülür.
  2. Beton, blok makinesinin üzerindeki diğer bir hazneye geçer. Makine akışkan haldeki betonu alt kısımdaki kalıplara doğru iter.
  3. Kalıplar tamamen dolduğunda üst kalıp başlığı ile ve hidrolik sistemle sıkıştırılır.
  4. Sıkıştırılan blokları paletle dışarı itilir.

Kürleme

  1. Bloklarla yüklü paletler istifleyiciye, oradan da kürleme rafına aktarılır. Her bir raf dolduktan sonra sertleştirme fırınına taşınır.
  2. Sertleştirme fırını aynı anda birden fazla rafın sığabildiği genişlikte bir odacık biçimindedir. Burada bloklar düşük basınçlı buharla ya da otoklav denilen yüksek basınçlı buhar fırınında pişirilir.

Küpleme

  1. Kürlenmiş beton bloklar raflarla fırından çıkartılır.
  2. Bloklar, üç veya dört blok yüksekliğinde ve altı blok genişliğinde üç büyük blok haline getirilirler ve depoya taşınırlar.
Kalite Kontrol

Beton blokların standartlara uygun ürünler olabilmeleri için imalat esnasında sık sık kontrol edilmeleri gerekmektedir. Karıştırma aşamasından depoya taşıma aşamasına kadar titiz davranılmalıdır. Örneğin, bloklar makineden çıktıkça lazerli sensörler aracılığıyla ölçüleri kontrol edilmelidir. Ya da sertleştirme esnasında, bloğun mukavemetinin yüksek olabilmesi için sıcaklığın ve basıncın doğru ayarlanması gerekir.

Briket Fiyatları