Beton Blok Bileşenleri

Beton blok bileşenleri blok yapımında kullanılan malzemelerin tamamını ifade eder. Farklı yapı alanlarında farklı beton tipleri kullanıldığı için bu bileşenler değişik olabilir. Yapının, mühendislerce belirlenmiş olan dayanıklılık kriterlerine göre farklı tipte beton bloklar kullanılabilir.

Beton blok bileşenleri bloğun yapımında belirli oranlarda kullanılan ham maddelerdir. Beton blok, inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılmakta olan prekast beton ürünlerden sadece bir tanesidir. Prekast, inşaat alanına gelmeden önce uygun kıvama getirilmiş ve kullanıma hazır olan beton ürünler için kullanılagelen bir terimdir. Hazır halde gelen ürünler, üst üste dizilerek yerleştirilir ve harçla birbirine tutturularak beton blok inşaatı yapılır.

Beton Blok Bileşenleri Neye Göre Değişir?

Beton blok karışımı nasıl yapılır sorusunun cevabı, elde edilecek ürünün hangi amaçlarla kullanılacağına göre değişmektedir.

Beton bloklar yapılırken genelde beton, toz çimento, kum, çakıl ve su karışımı kullanılır. Böylece, çok yüksek seviyede basınca dayanıklı bir blok elde edilir. Standart bir bloğun ağırlığı 17 kg ile 20 kg arasındadır. Blok yapımında, genel inşaat işleri için kullanılan beton karışımlarına göre daha az su ve çakıl, daha çok kum kullanılır.

Beton blok bileşenleri çakıl ve kum materyalleri yerine kömür veya cüruf olduğunda farklı bir ürün elde edilir ve bu ürüne cüruf bloğu adı verilir. Bu blok tipi de basınca dayanıklı olmakla birlikte ses yalıtımı konusunda daha işlevseldir. Bu blokların ağırlığı da 12 kg 16 kg arasında olmaktadır.

Beton Blok Tipleri

Beton blok türleri nelerdir? Farklı amaçlara yönelik kullanılan pek çok blok türü vardır. Bunlardan bazıları:

  • Asmolen blok: Genellikle inşaat sektöründe kullanılır. İçerisinde geniş boşluklar vardır. Bu boşluklar inşaat sürecinde harç malzemeleriyle doldurulur.
  • Otokavlı beton blok: Tuğlayla karıştırılmasına rağmen, tuğladan çok farklı bir üründür. Hafif olmasına rağmen daha büyüktür. Maliyeti azaltmak adına farklı bir bileşim kullanılır.
  • Beton tuğla: Küçük dikdörtgen bloklardır. Kilin pişirilmesi işlemiyle ya da betondan üretilebilirler.
  • Masif blok: Çok daha yoğun ve büyük bloklardır. Üretimi oldukça pahalıdır. En yüksek basınç seviyelerine bile dayanıklıdır.
  • Beton germe blok: Germe blokları, farklı duvar ünitelerini birleştirmek amacıyla kullanılırlar.

Asmolen Blok

Asmolen blok nedirAsmolen blokların içerisinde iki adet boşluk bulunmaktadır. Bu sayede hafif bir yapısı vardır. İçerideki bu boşluklar, ısı yalıtımı için elverişli hava cepleri olarak işlev görür. Aynı zamanda ses yalıtımı için de kullanılabilmektedir. Maliyeti daha uygundur. Doğa olaylarına ve hava koşullarına karşı sağlam mukavemet gösterir. Diğer beton blok bileşenleri arasında en çevre dostu olan blok türüdür. Çünkü yapımında kül de kullanılmaktadır.

Her duvar ünitesi farklı amaçlar için üretilir ve kullanılır. Doğru işte doğru ürünü kullanmak için profesyonellerden fikir almak önemlidir. Bu yazıda bahsedilen farklı beton blok tiplerinin tamamı, tek bir inşaatta kullanılabilmektedir.