Hafif beton blok, duvar ustasının standart ağırlıktaki blokları kullanarak yapacağı işi yaklaşık yüzde 30 daha hızlı yapmasını sağlar. Lojistik açıdan ve işgücü bakımından pek çok avantaj sağlayan bu blok türü, genellikle dış yüzeyinde doku olması istenen yapılarda tercih edilir.
Hafif beton blok hemen hemen her projede kullanılabilecek çeşitlilikte ölçü ve boyutlara sahiptir. Beton blok standartlarına uygun olarak üretilmekle birlikte, isteğe bağlı olarak özel boyutlarda da üretilebilir. Dış yüzeyindeki doku görünümü, üretim aşamasında verildiği için ekstra bir işleme gerek duyulmaz.
Hafif Beton Blok Nedir?
Özellikle 1950’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygın olarak kullanılmaya başlanan hafif beton blok, ortalama 15,5 kg ağırlığına gelen standart bloklara ve ortalama 13 kg gelen orta ağırlıktaki bloklara göre çok daha hafiftir. 12 kg’dan daha az bir ağırlığa sahiptir.
Üretimi esnasında, hammadde olarak genellikle kil, şeyl ya da kayrak kullanılır. 1200 santigrat derecelik fırınlarda ısıtılır. Isıtma işlemi esnasında oluşan gaz kabarcıkları, blokların mevcut boyutlarının iki katı kadar büyümesini sağlar.
Tüm yapı sistemlerinde olduğu gibi beton bloklar kullanılarak yapılan yapılarda da emeğin kalitesi büyük rol oynar. Standart bloklara göre yüzde 25 oranında daha hafif olan bir materyal kullanıldığında işgücünün daha verimli kullanılabileceği açıktır. Ayrıca, ürünün hafifliği sayesinde, endüstride kullanılan standart 20x20x40 santimetrelik ölçülere göre daha büyük bloklar üretilip kullanılabilir.
Hafif Beton Bloğun Avantajları
Düz bir yüzeye sahip bloklar üretilebildiği gibi gözenekli hafif beton blok üretimi de yapılabilmektedir. Bu blok türü, buhar kürü ve gözenekli beton kullanılarak imal edilir. Dış yüzeyindeki gözenekli yapı sayesinde ekstra sıva katmanına ihtiyaç duymaz. Dekoratif özelliklerine ek olarak ısı yalıtımı, ses yalıtımı ve yangına dayanıklılık sağlar. Çok yüksek kuvvetteki basınca karşı dayanıklıdır. Standart betona göre çok daha hafif olmasına rağmen mukavemeti yüksek olması, en büyük tercih sebeplerinden biridir.
Avantajlarını kısaca sıralamak gerekirse:
- Maliyeti düşüktür.
- Isı yalıtımı sağlar.
- Ses yalıtımı sağlar.
- Mukavemeti yüksektir.
- İşgücü verimliliğini arttırır.
- Gözenekli olanları dekoratif amaçlı kullanılabilir.
Yapılan çalışmalar ve inşaat alanlarında çalışan uzmanların görüşleri açıkça gösteriyor ki hafif beton blok kullanılarak inşa edilen yapılarda, yüzde 50’ye yakın iş gücü tasarrufu sağlanabiliyor. Daha az yorulan ve dolayısıyla daha mutlu olan işçiler, kendilerini yaptıkları işe daha çok vererek daha kaliteli sonuçlar ortaya koyuyorlar.
Daha Güvenli Bir Çalışma Ortamı İçin
Hafif beton blok üreticileri son dönemde çok daha fazla teşvik ediliyor. Bunun, daha önce bahsettiğimiz ekonomik sebeplere ek olarak iş güvenliği açısından da değerlendirilmesi gerektiğini söyleyelim. Daha hafif ürünler kullanmak, iş yerinde meydana gelmesi muhtemel kazalardaki yaralanmaları azaltmaktadır. Unutulmamalıdır ki en önemli yatırım aracı insan ve işgücüdür. Dolayısıyla, iş ortamında yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçecek tedbirler almak, tüm işverenlerin sorumluluğudur.