Beton Tuğla

Beton tuğla, yaklaşık 10.000 yıl önce icat edilen ve bazen çamur – saman karışımından bazen de kil kullanılarak üretilen tuğlanın, günümüzde sıkça kullanılan halidir. Tuğla teknolojisinin, çömlek imalat tekniklerini kullanarak daha sağlam ürünler elde etmesini takiben tuğla, çok eski tarihlerde inşa edilmiş yapılardan modern binalara kadar pek çok mimari eserde kullanılmıştır.

Tuğla, kil kiremit ve beton tuğla hem görsel açıdan hem de sağlam olması açısından kullanışlıdır. Ayrıca, pek çok inşaat işi için de uygundur. Yüzyıllardır en çok tercih edilen yapı malzemelerinden biri olmasının en önemli sebepleri, çeşitli ebatlarda üretilebilmesi ve çok yüksek basınca karşı bile mukavemetinin yüksek olmasıdır.

Beton Tuğla Özellikleri

Yapılar, sadece işlevleri bakımından değil mimari ve estetik özellikleri bakımından da değerlendirilmelidir. Beton tuğladan yapılmış bir bina, insanlar üzerinde çok etkili bir ilk izlenim bırakır. Yapının ihtişamını ön plana çıkarttığı için bir bakan bir daha bakma ihtiyacı duyacaktır. Şehir planlaması ve kent estetiği bakımından da pek çok avantaj sağlamaktadır.

Estetik özelliklerine ek olarak, beton tuğla duvar yapımında da kullanılır. Çünkü çoğu dış etmene karşı tampon oluşturan bir yapısı vardır. Örneğin, evlerin duvarlarında kullanıldığında trafik gürültüsü gibi rahatsız edici sesleri büyük oranda engeller. Yangınlara karşı dayanıklıdır ve ısı geçirgenliği düşük olduğu için doğalgaz faturalarını düşürebilir.

Beton Tuğlanın Çeşitleri

Tuğla, kaldırım taşı ve beton blok ürünlerinde olduğu gibi, farklı çeşitlerde üretilebilir. Sadece boyut bakımından değil renk ve desen bakımından da çeşitlendirilebilir. Yüzey görünümü özelleştirilebilir. Pürüzsüz, kumlanmış, taş deseni verilmiş vb. versiyonları yapılabilir. Hafif agrega karışımlarından ya da standart beton blok üretiminde kullanılan agregalardan imal edilebilir. Renklendirme için iki farklı yöntem kullanılır. Birinde, beton tuğla üretildikten sonra oksitlenerek renklendirilir; diğerindeyse, en başından karışımın içerisine renk pigmentleri eklendir.

Kullanım Alanları ve Avantajları

  • Yapısal kullanımlar: Alçı veya boya gibi malzemelerin içerisine gizlenebilir. Hem iç duvarlarda hem de dış duvarlarda kullanılabilir. Binaların çatılarını ve zeminlerini inşa etmek için de kullanılır.
  • Dekoratif kullanımlar: Renk ve şekil konusunda çeşitlilik gösterebiliyor olması dekoratif kullanım için de imkan sağlamaktadır. Konutlarda, ticari yapılarda, avlularda ve evlerin girişinde bulunan araba yollarında kullanılabilir.

Farklı kullanım alanlarına bu örnekler verilebilir. Avantajları da şöyle sıralanabilir:

  • Uzun ömürlüdür. Fazladan bakım gerektirmeden yüz yılı aşkın bir süre boyunca kullanılabilir. Pasa, soyulmaya, lekelenmeye, çürümeye veya aşınmaya maruz kalmaz.
  • Enerji verimliliği sağlar. Isıyı emen ve daha sonrasında da serbest bırakan termal özelliklere sahiptir. Dolayısıyla, iç mekanın yaz aylarında serin, kış aylarında sıcak olmasını sağlar.
  • Çevre dostudur. Organik malzemelerden oluşturulduğu ve geri dönüşüme olanak tanıdığı için çevreye olumsuz etkileri minimum seviyededir.
  • Maliyeti düşüktür. Ahşap yapılarla karşılaştırıldığında, satılık beton tuğla kullanılarak inşa edilen yapıların maliyeti daha düşüktür. Çünkü tuğla ustaları işlerini sahada yapabilirler. Ekstra lojistik veya montaj maliyeti olmaz.

Briket Makinası