Kilitli tuğla inşaat sektöründe, özellikle uygulama aşamasında ortaya çıkan zahmeti ve maliyeti minimuma indiren bir yapı elemanıdır. Fazla vakit alan süreçlerin daha kolay bir şekilde halledilmesine ve inşaat kalitesini arttırmaya yarayan bu tip tuğlalar, yeni inşaat teknolojilerinin ve tekniklerinin getirdiği nimetlerden biridir.
Kilitli tuğla geleneksel olarak yüzyıllardır kullanılagelen kil tuğlaların daha kullanışlı hale getirilmiş versiyonlarıdır denebilir. Bu ürünler sayesinde, her bir blok harç kullanmaya ihtiyaç duyulmadan bir diğerine tutturulabilir. Mukavemetin artmasına yardımcı olan bu yapı elemanları büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
Kilitli Tuğla Nasıl Yapılır?
Kilitli tuğla belirli standartlara göre ve uygun oranlarda karıştırılmış çimento, kum ve agregaların karıştırılması aracılığıyla imal edilir. Malzemelerin tamamı karıştırıldıktan sonra, tuğlaların birbirine kenetlenmesi için gereken kilit sistemlerinin desenleri oluşturulur. Hidrolik sistem aracılığıyla ve yüksek basınç uygulanarak yapılan sıkıştırma işlemiyle gerçekleştirilen bu desenler sayesinde tuğlalar birbirine harca ihtiyaç duymadan yapışır.
Kilitli Tuğlaların Faydaları
Kilitli Tuğla Depreme Dayanıklıdır
Depremler, yapıları etkileyen önemli doğal olaylardır ve stres kaynağıdır. Geleneksel tuğlaların deprem esnasında ortaya çıkan enerjiyi absorbe etme potansiyelleri yüksek değildir. Bunun sebebi, yük aktarımını sağlayan tek aracın harç olmasıdır. Harçta meydana gelecek en ufak problem yapının yıkılmasına neden olabilir. Kilitli tuğlalar ise tüm enerjiyi yapının geneline yayarak depremin etkisini minimuma indirir.
Sıva Gerektirmez
Sıva kullanımı, alışılagelmiş duvar inşaatlarında kullanılmaktadır. Fakat bu aşama hem zaman alır hem de maliyeti arttırır. Kilitli tuğla tasarım seçenekleri sayesinde sıvaya ihtiyaç duymadan şık bir görünüm yakalamaya elverişlidir. İhtiyaç duyulduğunda hafif bir boyayla da renklendirilebilir.
Isı Yalıtımı İyidir
Termal kütlesi çok yüksek olan geleneksel tuğlalar yerine kilitli tuğlalar kullanıldığında ısı yoğunluğunun daha az olması sağlanır. İç mekandaki ısıyı daha iyi tuttuğu testlerle de kanıtlanmıştır. Bu sayede enerji tüketimi azaltılmış olur.
Daha Az İşgücü Gerektirir
Geleneksel tuğla örme prosedüründe deneyimli ve uzman işçilerin çalıştırılması gerekir. Örme işlemini gerçekleştirecek işçiler, bunların kontrollerini gerçekleştirecek olanlar ve usta başı gibi pek çok maliyete gerek kalmadan inşaat sürdürülebilir. Bu sayede, sektöre yeni girmek isteyen bir girişimci bile giderlerin altından kalkabilir.
Maliyeti Düşürür
Kilitli tuğla harç kullanımı gerektirmediği için daha ucuzdur. Sıva gibi ek malzemelere de ihtiyaç duyulmayacağı için giderleri azaltır. Tüm bu malzemelerin lojistiği de hesaba katıldığında ne kadar avantajlı bir seçenek olduğu daha iyi anlaşılabilir.
Zamanı Daha Verimli Kullanmayı Sağlar
Yapılan araştırmalar ve deneyler, geleneksel tuğla kullanımından çok daha verimli olduğunu kanıtlamıştır. Sıradan tuğlaların kürlenme süresi yaklaşık olarak 21 günken, kilitli tuğlaların kürlenme süresi sadece 7 gündür. Ayrıca inşaatın kuruması için geçmesi gereken süre de ortadan kalkar.