Beton Blok Türleri

Beton blok türleri, beton yığma üniteleri olarak da bilinen, inşaat sektöründe duvar gibi blok yapıların oluşturulması için kullanılan blok türleridir. Yapılacak projenin ihtiyaçlarına göre farklı mukavemetlere sahip olacak şekilde, belirli materyallerin belirli oranlarda karıştırılması sonucunda elde edilirler.

Beton blok türleri kullanılarak duvar vb. yapılar oluşturuluyorsa, bunların dikey yük taşımak üzere oluşturulmamış ürünler oldukları unutulmamalıdır.

Beton duvar üniteleri hakkındaki bu yazımızda, yapı endüstrisinde sıklıkla kullanılan blok ürünleriyle ilgili bilgiler vereceğiz.

Beton Blok Türleri Nelerdir?

Beton blok yapımında kullanılan materyaller genellikle toz çimento, beton, büyüklüğü 1 ile 4 mm arasında değişen kum ve çakıl karışımından meydana gelen agrega ve sudur. Beton blok türleri hangi alanda kullanılacaksa ona göre bu materyallerin miktarı değişmektedir. Örneğin, genel inşaat işlerinde kullanılacaksa, daha az su daha çok agrega kullanılması gerekmektedir.

Beton blok şekilleri ve özellikleri bakımından altı farklı grupta ele alınabilir:

  • Asmolen Bloklar: Genellikle inşaat endüstrisinde kullanılır. Asmolen blokların karışımında hafif agregalar kullanılır. Asmolen blokların dörtte biri boşluktan oluşmaktadır. Maksimum yük kapasitesine ulaşabilmesi için bu boşlukların oranı değişmemelidir. Bu boşluklar da hafif agregalardan elde edilen harçlarla doldurulur.
  • Otoklavlı Gazbeton: Tuğlalarla karıştırılan bir blok türüdür. Boyutları daha büyük olmasına rağmen daha hafiftir. Bu blokların kullanımı, yapıdaki toplam çelik ve beton kullanımını yüzde on ile yüzde on beş oranında azaltmaktadır. Maliyet – fayda, emek – zaman, adaptasyon ve yangına dayanıklılık konularında tuğlalardan çok daha iyi bir performans göstermektedir.
  • Beton Tuğla: Sert bir duvar inşa etmek için sıklıkla tercih edilir. Pişmiş kilden veya betondan imal edilirler. Sağlam olması için çimento ve agrega oranı daha az olmalıdır.
  • Masif Beton bloklar: Yoğun agregalardan üretilen ebat olarak büyük ve yoğun bloklardır. Çok ağır yükler taşıyacak olan yapıların inşasında kullanılırlar. Mukavemeti çok yüksektir. Ayrıca maliyeti yüksektir.
  • Lento Bloklar: Binalarda, kapı ve pencere boşluklarının üstünde bulunması gereken lentoların yapımında kullanılır. Kiriş elemanları için kalıcı kalıp sistemi olarak işlev görürler. Çok yönlü işlevleri bakımından yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Kaldırım Taşları: Genelde dikdörtgen veya kare şeklinde olur. Kaldırımlarda ve yolla kaldırımın kesiştiği noktalarda kullanılırlar. Oto parklarda, yürüyüş yollarında ve parklarda da sıklıkla kullanılmaktadır.

Beton Blokların Türleri ve Kullanım Alanları

Bir inşaat projesine başlamak, evde tadilat yapmak ya da bahçe düzenlemesi yapmak gibi pek çok farklı amaca yönelik beton blok türleri ve kullanım alanları mevcuttur. Her türün kendi kullanım alanında önemli işlevleri vardır. Konutlarda, kamu projelerinde ve endüstriyel uygulamalarda yüksek performans göstermektedirler.

Uzun ömürlü ve sağlam binalar inşa etmek için kullanılan beton blokların, uluslararası standartlara uygun olabilmesi için doğru üretim süreçlerinden geçmesi gerekmektedir. GlobMac’in dünya çapında yetkinliğini kanıtlamış mühendislerce üretilen beton blok yapım makineleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Briket Fiyatları