Beton Blok Nasıl Güçlendirilir?

Küçük tadilat işleri ya da dekorasyon amaçlı inşaat yapan kişilerin en çok sorduğu sorulardan biri “Beton Blok Nasıl Güçlendirilir?” olabilir. Bunun sebebi, hobi amaçlı inşaat yapanların çoğunun, ufak kazalar sonucunda bile oluşturdukları beton blok duvarların yıkıldığına tanık olmaları. Bloklara yeterince destek sağlanmazsa bu kazaların meydana gelmesi kaçınılmazdır.

Hemen her türlü yapı işinde kullanılmaya müsait olan; konut, ticari ve endüstriyel uygulamaların hepsine uygunluğu kanıtlanmış olan beton blok nasıl güçlendirilir? Sektörde dayanıklılığı ve gücü herkesçe kabul edilen bir malzemenin kalitesiyle ilgili herhangi bir şüpheye düşmeye gerek yok. Nasıl sağlamlaştırılacağını bilmek yeterli.

Beton Blok Nasıl Güçlendirilir? Püf Noktaları Nelerdir?

Beton blok duvar inşaatı esnasında en çok dikkat edilmesi gereken nokta gerginliktir. Bloklar arasına doldurulan harç yeterince güçlü bir tutucu etki yaratır. Fakat duvarın bükülme ve gerilme potansiyeli oldukça düşüktür. Beton bloktan ya da başka malzemeden yapılsın, pek çok duvar ürününün gerilme mukavemeti %10 civarında olmaktadır. Bu oranı arttırmak için yapmanız gerekenler şöyle sıralanabilir:

  • Beton blokların içi boş kısımları, bezelye çakıl betonla doldurulmalıdır.
  • Çeliğin yüksek gerilme mukavemetinden faydalanılmalıdır.
  • Duvar, beton zemine bağlanmalıdır.
  • Gömme ayaklar kullanılarak duvar güçlendirilebilir.

Beton Blokların İçi Dolu Olmalıdır

Beton blokların büyük bir kısmı boşluktan ibarettir. Bu boş kısımlar doldurulmazsa, duvarın sağlamlığı da çok fazla olmayacaktır. Boşlukların içerisine küçük çakıllar içeren beton malzemesi doldurulmalıdır. Blokları birbirine bağlayan harç ve boşlukları dolduran beton malzemeleri, size yeterince güçlü görünebilir. Fakat bu malzemelerin germe ve bükme mukavemeti o kadar fazla değildir. O yüzden çelik takviyesi de önemlidir.

Çelik Kullanın

Gerilme mukavemetine sahip en iyi materyal çeliktir. Örnek vermek gerekirse bir konut projesinde kullanılan yarım inçlik takviye çeliği, yaklaşık 18 tonluk gerilme mukavemeti anlamına gelmektedir. Daha yüksek kuvvetlere dayanabilmesi için daha kalın çelik çubuklar kullanılabilir.

Bloğu Sabitleyin

Beton blokları, duvarın beton zeminine bağlamak için takviye çeliklerin kullanılması en olumlu sonuçları almak için idealdir. Çelik çubukların, yaklaşık 60 cm çıkıntı yapacak şekilde zemine oturtulması ve duvarın içerisindeki çelik çubuklarla üst üste gelmelerini sağlamak yeterli olacaktır.

Çelik Çubukların Konumuna Dikkat Edin

Blokların boş alanlarından geçen çelik çubukların tamamen bezelye çakıl betonla sarılı olduğundan emin olunmalıdır. Bu yüzden, çubukların blokların boş alanlarına tam anlamıyla ortalanmış olması gerekir. Tabi, duvarın hangi amaçla yapıldığını da hesaba katmak gerekir. Örneğin, istinat duvarı inşa ediliyorsa çeliği, yere değmeyen duvar yüzeyine daha yakın konumlandırmak gerekebilir. Bir mühendisten tavsiyeler almak yararlı olabilir.

Gömme Ayaklar

Gömme ayaklar, duvarı daha güçlü kılabilmek için beton blok duvarlara dahil edilebilir. Gömme ayakların üzerine dekoratif amaçlı işlemeler de yapılabilir. Hem duvarı güçlendirmek hem de farklı bir görünüş kazandırmak için uygundur.

Beton blok kullanarak yapılan duvar nasıl güçlendirilir sorusuna yanıt olabilecek ipuçlarını paylaştık. Tekrar hatırlatmak istiyoruz, bu ögelerin hangi noktalarda kullanılmasının doğru olacağını bir mühendisten öğrenmek en sağlıklı çözümdür.

Briket Fiyatları