Ahşap çerçeve mi beton blok mu? Bu soru, yeni bir inşaat projesine başlandığında akla gelebilecek önemli bir sorudur. Sorunun akla gelmesine sebep olan etmenler iklim koşulları, projenin amacı, ne tip bir yapı kurulacağıdır. Bu faktörlere göre hangisinin daha olumlu sonuçlar vereceğine karar verilebilir.
“Ahşap çerçeve mi beton blok mu?” sorusunu cevaplamadan önce bu iki farklı inşaat tekniğine dair bilgiler vermek gerekir. Beton teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte çoğu yapıda beton blokların kullanıldığını biliyoruz. Yine de bu iki farklı yönteme tekrar bir göz atalım.
Ahşap Çerçeve mi Beton Blok mu? Hangisi Daha Avantajlı?
İnşaat ahşap çerçeve ile ya da beton blokla, hangi materyalle yapılırsa yapılsın, konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak gerekir. Dolayısıyla en doğru bilgi inşaat mühendislerinden ya da mimarlardan alınacaktır. Biz yine de “ahşap çerçeve mi beton blok mu” sorusu için zihin açıcı bir karşılaştırma yaparak kafa karışıklığını gidermeye çalışalım.
Ahşap Çerçeve İnşaatının Dezavantajları
Ahşap çerçeve kullanılarak bina inşa etmek yüz yıllardır kullanılagelen bir tekniktir. Elbette zamanla daha gelişmiş ve daha dayanıklı özellikler kazanmıştır. İnşaatı hızlı ve kolay bir şekilde bitirmek gibi önemli bir avantajı olsa da mühendisleri zorlayan bazı dezavantajları vardır.
- Maliyeti yükseltir. Ahşabın en büyük handikabı, ek sağlamlaştırıcı maddelere ihtiyaç duymasıdır. Örneğin doğal afetlere karşı dayanıklı hale getirmek söz konusu olduğunda mevcut maliyet yaklaşık %30 civarında artmaktadır.
- Yangın riskini arttırır. Ahşap kolay yanan ve yangının yayılmasına olanak tanıyan bir yapı malzemesidir. Bu yüzden yapının çerçevesi oluşturulurken ekstra koruyucu materyaller eklenmesi gerekir.
- Haşerelere karşı savunmasızdır. Ahşap, özellikle termitler ve diğer haşereler için ideal ortam yaratır. Bunlar ahşap yapının içerisinde çoğaldıklarında, binanın dayanıklılığı büyük ölçüde azalabilir. Bunun için koruma sağlayıcı ekipmanlar kullanmak gerekir. Buna rağmen inşaat bittikten sonra da sorun yaşanabilir.
- Yalıtımı iyi değildir. Ahşabın ses ve ısı yalıtımı iyi değildir. Bunların sağlanabilmesi için duvar boşlukları içerisine eklemeler yapılması gerekir.
Beton Blok İnşaatının Avantajları
- Enerji verimliliği sağlar. Beton blok kullanılarak yapılan binalar, ahşap çerçeveli binalara göre %35 civarında daha az enerji tüketimi sağlarlar.
- Yüksek termal kütlesi sayesinde ısıyı emer ve binanın içerisindeki sıcaklığı belirli bir düzeyde tutar.
- Ses yalıtımı iyidir.
- Ahşap çerçeveli yapılarda bulunan uçucu maddeler beton bloklarda bulunmadığı için iç mekanın hava kalitesi her zaman daha sağlıklı olur.
- Beton bloklar güçlü ve mukavemeti yüksek yapı elemanlarıdır. Bu sayede deprem gibi doğal afetlere karşı daya dayanıklıdırlar.
- Beton blok yapılar, ahşap yapılarda olduğu gibi termit vb. haşereler için uygun yaşam ortamı oluşturmazlar.
Görüldüğü gibi beton blok ve ahşap çerçeve maliyeti arasında farklar yaratacak pek çok faktör mevcuttur. Bunlara ek olarak, ahşap yapıların daha uzun süre dayanabilmesi için düzenli bakım gerektirdiğini de eklemek gerekir.